středa 8. září 2010

HINDUSTAN tra la la la

Indie - Delhi, Amritsar, Dharamshala, Mandi, Kasol, Rashol, Manali, Vashishat a zitra Rothang la

Indie - jidlo!!!, caj, lidi lidi, krasny cerny oci, pestrobarevny sari, chramy, kravy, odpadky, misici se vune tycinek se "smradem" z odpadku, riksi, taxiky, chudoba, skromnost, radost, vypocitavost :)...

Drazi mili, tak je to tu, jako kazdy tyden, jako kazdy patek...prijela k vam diskoteka a s ni dalsi novinky od rohlajze...dovolte mi na uvod kratky, za to radostne niterny vykrik: "INDIEEE"

Zkrat to, Danielo, nejni cas...diky vam vsem moc za psani a vzkazky, jsem za ne desne rada!

Lety z Istanbulu byly v pohode a jak jsem tak v Bahrainu cekala na ten svuj boeing, obklopena hordou tmavejch tvari, vtipne jsem se prifarila do skupinky s VIP odbavovanim a co se nestalo?...rohlajz si nakonec letel v business class a to bylo zradlo, to vam povim :)

Delhi - kapitola sama pro sebe. Nechtelo se mi verit, ze jsem na tom slavnym Main bazaru, kdyz jsem tam rano dorazila. Bordel, smrad, rozkopana blativa ulice plna lidi, riks, nahanecu, vlhko, vedro, smrad (nepsala jsem to uz?). Zalitla jsem do prvniho levnyho hotylku, usmlouvala cenu, zalehla do postele a dospala cas, kterej jsem projedla v letadle (jidlo na porcelanu se servirovalo cely 3 hodiny, takze no sleep at all). Prvni seznameni se s timhle velkobrutus mestem probehlo az odpoledne, kdy jsem s mapkou v ruce vyrazila dobyvat mistni pamatky. Hned za druhym rohem jsem to vzdala, duvody necham na ustni vysvetleni :)
Nemam uz zase vubec pojem o case, to je na tom cestovani vlastne nejhezci, takze pokracuju tou infomraci, ze druhej den dorazil Romanito a spolecne zacala tour de Miroslav...Zkracene - nasli jsme ho!!! :)

Amritsar - krasny mesto, kam se dostavame uz ve trech  nocnim vlakem. Dorazime rano, akorat vcas na prijemnou prohlidku Zlatyho chramu, kdy jsou jeste slunecni paprsky snesitelny...Pridavame se k davu poutniku, dostavame do rukou plechovej tac a posazeni na dlouhatanskej koberec uzivame nasupu ryze, dalu, capati a sladky rejze...to vsechno zadarmo...Odpoledni teploty splhaj ke 45 stupnum, to uz je za hranici unosnosti, takze zustavame pekne pod proudem teplyho vzduchu stropniho vetraku a nehnem se moc z mista.Je tu pekne, ale fakt vedro a porad strasne lidi a riks, aut, kol, chceme do hor

Dharamshala, McLeod Ganj
...residencni exilovy misto Dalai Lamy, horska vesnicka, rozdelena na dve casti - Dharamsalu a jeji turistictejsiho bratricka McLeod Ganj. Utociste tibetskejm mnichum, misto, kam spousta Evropanu (nejenom) jezdi meditovat, cvicit, ucit se a nebo ucit, nebo "jenom" navstivit chramovej komplex, kde Jeho svatost rozjima, prijima navstevy atd. Moc hezky misto...Krishna ma prave narozeniny a nam se jako jedinejm turistum dole v Dharamshale postesti spojit se s mistnima a uzit slavnostniho vecera...Ucime se par vet v hindi a s narvanejma pupkama ulehame do pokojiku, kde cely odpoledne bojujeme o tekouci vodu a dalsi drobnosti :) Jeden mensi trek k posvatnymu jezeru Dall a hura daaall :)

Mandi - mestecko stovek chramu, hlavne sikhskejch ( nektery z pocatku 16.stol), nadherny pamatky tu vidime...Rika se, ze kazdejch 20 m narazis na chram a je to tak...Nemit uz malinko honku (rozumej srajdu), stravime obchuzkama techhle historickejch skvostu asi mnohem vic casu. Porad si dopravame vseho, na co narazime. Jidlo, vune, kramky, manufaktury, kde se na ctverecnim metru tisnej 3 zamestnanci :) Mam rada Indii, to je jasny uz od prvniho dne v Delhi...no, mozna druhyho ,)

Kasol - tomu rikam brana do hor, jenom teda zatracene turisticka brana, tady nebudem...Davame si kolu, to je pro nase cestovani asi tak typicky, jako byla v Cechach za horouciho dne desitka, nebo Bernard, ze jo. Nahazujem krozny na zada a hura do Rasholu, to bude kousek, jenom 4 km a pomalu se priblizovat k Manali. Je teplo, slunicko sviti, ani moc vody nebereme, ani jidlo. Jaky nas ceka prekvapeni, kdyz se z jednoduchy a kratky prochazky stava 4 hodinovej vysplh s 1200 m prevyseni :) Nas prvni trek a to ani nevime, jak a kam presne jit, pac mapy neeesuuu. Dorazime do Rasholu, raje na zemi, vsude kolem roste ganja, kytky vesmirnejch velikosti, co se ani nikdo neobtezuje zastipavat. Mistni Indiani nemluvej moc anglicky, ale guest housy tu jsou, jenom se  o nich nepise v lonely planet a tim lip, jsme tu jediny turisti. Najdem misto s uzasym vyhledem, lezenim na terase, drevenejma pokojema za babku. Mistni jsou krasny, deti usmevavy s jiskrama v cernejch kukadlech, vsude vune travy a spalenyho charazu (hasise). Jsem nemocna, ale vubec mi to neva, davame den pauzu a pak je mi lip, celej den cucim na hory a honici se mraky, je tu fakt naaadherne. Druhej, vlastne treti den, nas ceka dalsu stoupani, dalsi nekonecny splhani do 3600 a neco...proste dalsi prevyseni, jak prase :)...kupodivu to jde snadno, noha nohu mine,paralen, endiaron, smecta funguje:),  leje z nas jako z konve, ale pocasi paradni, zdolavame sedlo stastny, spokojeny a v pohode. Sestup uz neni tak radostnej, jsme hotovi a jeste info, ktery mame od mistnich neodpovida skutecnosti, jak jinak, takze zachranou nam je pro tentokrat taxik a mestecko Jari.

Manali-Vashishat
A jsme tu...Manali, kde se nesmi plivat a kourit na ulici, tak tady nebudem uz vuuuubec :) Kupujeme karimatku pro Miru, mineme par desitek turistu a nahanecu a s brasnama na chrbte vylezem o 3 km vejs, do vesnicky Vashishat. A je to tady, konecnej posun k Rothang la - prusmyku, jehoz prekroceni znamena pro trekare zacatek dobrodruzstvi. Vyrazime do Darchy, nekolika dennim vyletum v ustrety...to je teda prozatimni plan, dostat se do Keylongu a pekne potrenovat plice, nohy, zada a hlavu ve vejskach

Brzo snad napisu vic, je to moc tezky takhle zpetne a jeste tezsim se stava vubec se dokopat na net:)
Moc zdravim a pozdravuju
mejte se krasne, my se mame fakt paradne
myslim na vas, rodino, kamaradi, pratele!
pa_D

6 komentářů:

  1. Ahoj Danusko,je to nadhera,drz se a uzivej si co se da.palce vsechny drzim Kytka

    OdpovědětVymazat
  2. joha kolha:)
    jsem tam s vama particko, a neni to nic tezkyho:)
    uzivejte a lahvne budte dzarvi ju?
    subham astu sarva gzagattam
    tpx

    OdpovědětVymazat
  3. vcera mel rohlik svatek, tak vsechno bejby:)

    OdpovědětVymazat
  4. Koukam ze ses uz poradne rozbehla, ja uz jsem v podstate na konci cesty po Portugalsku, jeste spanelsko z jihu a jedu domu :( treba me ceka neco v EEA ....

    OdpovědětVymazat
  5. ja nejak vubec nestejahm, ale pozdravoval sem, te jasny :)
    dejk za pejsmena, nejak to dam dokupy
    GL

    OdpovědětVymazat
  6. jéé, ahooj, užívejte, okukujte, nasávejte ve zdraví. ráda to čtu :) vrátím se...

    OdpovědětVymazat